Safkasankarit

 

Mittayksiköt ja muunnokset

 

 

Mittayksiköt ja lyhenteet



tl = teelusikka = 5 ml
rkl = ruokalusikka = 15 ml = 3 tl
mm = maustemitta = 1 ml

dl = desilitra = 100 ml = 6,7 rkl
l = litra = 1000 ml
kkp = kahvikuppi = 1,5 dl

g = gramma
kg = kilogramma

ps = pussi
prk = purkki
pkt = paketti
rs = rasia
tlk = tölkki

Ruoka-aineiden painot ja tilavuudet

 

Ruoka-aine1 dl100 g
Vehnäjauhot65 g1,5 dl
Perunajauhot/maissitärkkelys70 g1,4 dl
Ruisjauhot55 g1,8 dl
Kaurahiutaleet35 g2,9 dl
Sokeri85 g1,2 dl
Tomusokeri60 g1,7 dl
Fariinisokeri60 g1,7 dl
Siirappi140 g0,7 dl
Hunaja (juokseva)130 g1,8 dl
Voi/margariini90 g1,1 dl
Öljy90 g1,1 dl
Kaakaojauhe40 g2,5 dl
Kookoshiutaleet35 g2,9 dl
Mantelijauhe50 g2 dl
Manteli/pähkinärouhe70 g1,4 dl
Mantelit (kuorelliset)70 g1,4 dl
Hasselpähkinät65 g1,5 dl
Juustoraaste50 g2 dl
Auringonkukansiemenet65 g1,5 dl
Pellavansiemenet75 g1,3 dl
Kurpitsansiemenet70 g1,4 dl

Mitä  keittiössä syntyy yhdistämällä vastuullisuus, hauskuus ja herkullisuus?

Ainakin Safkasankareiden Pop up -hävikkikahviloita ja ruokaelämyksiä. Safkasankarit kokkaa kestävästi -kerhossa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille.

 

SAFKASANKARIT 1. 

On hyvä käyttää ruuaksi niitä tuotteita, joita kunakin vuodenaikana on parhaiten saatavilla. Puhutaan kauden kasviksista tai sesongin tuotteista. Kullakin kasviksella ja hedelmällä on oma sesonkinsa, jolloin ne ovat parhaimmillaan ja tuottavat runsaimmin satoa. Kauden kasvisten syöminen on ystävällistä niin ympäristölle kuin kukkarollekin, ja siksi se kannattaa.

Tee näin

Vihannekset: porkkanaa, lanttua, kurkkua, paprikaa, kukkakaalia

Currydippi:

2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa,
2 tl sokeria, 1/4 tl suolaa,
1/4 tl mustapippuria rouhittuna,
1 tl currya,
2 tl sitruunamehua

Chilidippi:
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa,
1/2 dl makeaa chilikastiketta,
1 rkl sitruunamehua,
1/2 tl paprikajauhetta,
1-2 tl sokeria, ripaus suolaa ja valkopippuria,
1/2 dl hienonnettua persiljaa

  1. Ota esille raaka-aineet ja työvälineet.
  2. Kuori ja paloittele porkkana ja lanttu pitkiksi "tikuiksi".
  3. Pese kurkku, paprika ja kukkakaali. Leikkaa kurkku samaan tapaan kuin porkkana ja lanttu. Halkaise paprika ja poista siemenet. Paloittele kuten muutkin kasvikset. Irrota kukkakaalista kukinnot käsin tai veitsellä.
  4. Nosta kaikki kasvikset suurelle vadille tai lautaselle. Ryhmittele ne niin, että värit ja muodot tulevat hyvin esiin. Voit tehdä esimerkiksi raitoja tai sektoreita.
  5. Sekoita dippikastikkeiden ainekset kulhoissa.

Vinkki!
Jos haluat lisätä kasvisten joukkoon pieniä tomaatteja, työnnä jokaiseen cocktailtikku ja asettele ne väripilkuiksi sinne tänne toisten kasvisten joukkoon.

Pohdittavaksi

1. Suomessa on neljä vuodenaikaa. Mitkä ovat eri vuodenaikojen sesongin mukaisia kasviksia? 2. Mitä ruokaa näistä kasviksista voisi valmistaa?

https://www.toptehtavat.fi/task/view/832/dippikasvikset

KERHO 2.

 

Nopeat porkkanakuppikakut

 

Luomu on lyhenne sanasta luonnonmukainen. Se kertookin aika paljon siitä, mitä luomu on. Se on kasvien viljelyä ja eläinten kasvatusta, jossa ei käytetä esimerkiksi keinolannoitteita ja hyönteismyrkkyjä ja eläimillä on enemmän elintilaa ja virikkeitä kuin tavanomaisessa tuotannossa. Tässä tehtävässä herkutellaan luomun kunniaksi porkkanamuffineilla. Ideana on, että mahdollisimman suuri osa aineksista olisi luomu-merkittyjä tuotteita. Myös oman maan tuotteet käyvät, kunhan niissä ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita.

 

 

 

 

 

Tee näin

Porkkanakuppikakut (12 kpl)

  • 2-3 porkkanaa (2dl raastettua porkkanaa)
  • 100 g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl kanelia

Kuorrutus: 50 g margariinia, 200 g maustamatonta tai vaniljalla maustettua tuorejuustoa, 1 dl tomusokeria

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Asettele paperiset muffinivuoat uunipellille.
  2. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata margariini, lisää joukkoon sokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää kanamunat ja sekoita hetki voimakkaasti.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon ja raastetun porkkanan kanssa. Jaa taikina muffinssivuokiin.
  4. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Vatkaa margariini, tuorejuusto ja tomusokeri kuohkeaksi. Pursota jäähtyneiden leivosten päälle. Koristele porkkanaraasteella.

Pohdittavaksi

1. Mitkä kaikki tuotteet voivat olla luomumerkittyjä? 2. Kannattaako luomutuotteita sinusta suosia, vaikka ne olisivat kalliimpia kuin muut tuotteet? Miksi?

https://www.toptehtavat.fi/task/view/762/nopeat-porkkanakuppikakut

GLUTEENITON

Kinder-kääretorttu

torttupohja:

4 kananmunaa

1½ dl sokeria

1 dl perunajauhoja

½ dl (4 rkl) tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset kanamunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakao, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille. 

täyte:

290 g valkosuklaata (Panda)

400 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä

1 dl kuohukermaa

1 rkl sitruunamehua

Vaahdota kerma. Sekoita mukaan huoneenlämpöinen tuorejuusto. Sulata valkosuklaa joko mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaasula tuorejuuston sekaan. Lisää sitruunamehu ja sekoita kunnolla tasaiseksi massaksi. Levitä täyte jäähtyneen torttupohjan päälle ja kääri torttu rullalle. Jos täyte on kovin juoksevaa, jähmetä sitä hetki jääkaapissa ennen levittämistä. 

Jähmetä kääretorttua jääkaapissa vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.

kuorrute:

1 dl kuohukermaa

145 g tummaa suklaata (Panda)

koristeluun Kinder-munien suklaata

Rouhi suklaa. Kiehauta kerma kattilassa, ota liedeltä ja lisää suklaarouhe. Sekoittele tasaiseksi. 

Kaada/levitä hieman jäähtynyt kuorrute kääretortun päälle ja reunoille. Koristele Kinder-rouheella.
Lähde:https://lapiccolatorteria.blogspot.com/2019/04/kinder-kaaretorttu-gluteeniton.html

 

Kerho 3.


Tämän voit valmistaa vaikka välipalaksi, valitse ainekset silleesti mitä jääkaapista löytyy ja joita ei tarvitse paisataa vaan voit laittaa suoraan johjalle ja mikroon. :) Herkullisia hetkiä!

Pikapizza mikrossa

 

Maistuvat pienet pikapizzat on helppo tehdä mikrossa. Vaihtelemalla täytteitä saat pizzaan helposti eri makuja. Tee pikapizza ohuelle rieskalle tai tortillan päälle. Jos rieska on iso, voit leikata siitä saksilla pizzakolmioita. Silloin voit myös laittaa enemmän täytteitä. Ohje on yhdelle hengelle.

 

 

 

Tarvikkeet

rieska
tomaattisosetta
ketsuppia
juustoa
kinkkua
paprikaa
tomaattia
pizzamaustetta
oreganoa
mustapippuria
pieni lautanen
teelusikka
ruokalusikka
raastinrauta
mikroaaltouuni
kynä
paperia

Tee näin

  • 1 rieska tai tortilla
  • 1 rkl tomaattisosetta tai ketsuppia
  • 2 siivua kinkkua tai meetvurstia
  • 1 tomaatti viipaleina
  • ½ dl Emmental-juustoraastetta.
  • 1/3 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl pizzamaustetta tai tuoretta oreganoa ja
  1. Laita lautaselle rieska tai tortilla ja levitä sen päälle tomaattisose.
  2. Leikkaa kinkku tai makkara kuutioiksi ja levitä kuutiot pohjalle.
  3. Lisää päälle tomaattiviipaleet.
  4. Raasta juusto. Ripottele pizzan päälle juustoraastetta.
  5. Ripottele pinnalle pizza- tai yrttimauste ja mustapippuria.
  6. Lämmitä mikrossa 30-45 sekuntia.

Pohdittavaksi

Nyt kirjoitetaan ja piirretään keittiöunelmia. Minkä ruoan sinä haluaisit osata tehdä ja minkä leivonnaisen haluaisit oppia leipomaan? Löytyykö TOP-tehtäväpankista ohjetta sinun unelmaherkkusi tekemiseen?

Kerho 4.

 

Tässä tehtävässä valmistat topikeksejä ja tutustut uunin toimintaan. Sähköuunissa on kaksi kytkintä, joita sinun pitäisi opetella käyttämään aikuisen ohjaamana. Toisesta valitsimesta säädetään lämpötila, jonka löydät aina leivonnaisen valmistusohjeesta. Toisesta kytkimestä valitaan haluttu paistotapa (grilli, kiertoilma, tasalämpö, ylälämpö tai alalämpö). Leivonnassa käytetään tavallisesti tasalämpöä. Muista laittaa uuni lämpiämään aina hyvissä ajoin ennen paistamista, jotta paistettavat kypsyvät tarkoitetussa lämpötilassa heti alusta asti.

 

 

 

Tarvikkeet

Tee näin

Helpot topikeksit (20-25 kpl) 

  • 150 g margariinia
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • Erivärisiä suklaanappeja koristeluun
  1. Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa hetki voimakkaasti. Sekoita mukaan jauhot ja anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
  2. Laita uuni lämpenemään.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile tangoksi. Käytä apuna jauhoja, jos taikina tarttuu pöytään tai käsiin.
  4. Leikkaa tangot 16 osaan ja pyörittele palat palloiksi. Painele 10 palloa leivinpaperilla vuoratulle pellille pyöreiksi kiekoiksi. Jätä reilusti tilaa kiekkojen väliin. Leikkaa jäljelle jääneet pallot pienemmiksi ja painele niistä kekseille korvat. Lisää suklaanappikarkit nenäksi ja silmiksi.
  5. Paista nalleja 175 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Pohdittavaksi

Piirrä oman keittiösi liesi ja väritä se. Merkitse lieden eri osien nimet kuvaan. 

Kerho5.

 

 

Tässä tehtävässä harjoittelet juustosarvien valmistusta.
Huomaat myös, että on tärkeää, että leipuri jättää jälkeensä siistin keittiön.
Jokainen hyvä leipuri siivoaa jälkensä ja pesee käyttämänsä astiat.
Lisäksi on hyvä tarkistaa yleissilmäyksellä, että paikat ovat vähintään yhtä siistit, kuin mitä ne olivat ennen työhön ryhtymistä.
Muistathan sinäkin, että se joka sottaa, siivoaa.

Tarvikkeet:

kuivahiivaa 

täysjyvävehnäjauhoja
suolaa
rypsiöljyä
paprika
juustoraastetta

basilikaa
auringonkukan siemeniä
kananmuna

mittasarja
vaaka
kulhoja
puulasta
uunipelti
leivinpaperia

leikkuulauta
leikkuuveitsi
pullasuti
taikinapyörä
kaulin
leivinliina

 

Tee näin

Juuson juustosarvet (24 kpl)

  • 2,5 dl vettä
  • 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 6 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 0,25 dl rypsiöljyä

Täyte

  • 1 pieni paprika (tai 100g kinkkua kuutioina)
  • 1 dl juustoraastetta
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1/2 dl auringonkukan siemeniä

Koristeluun: 1 kananmuna ja auringonkukansiemeniä (tai vehnäjauhoja/seesaminsiemeniä)

  1. Kuumenna vesi 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva. Lisää suola, jauhot ja rypsiöljy. Kohota taikinaa noin puoli tuntia.
  2. Kuutioi paprika täytettä varten. Sekoita kuutioiden joukkoon juustoraaste, basilika ja siemenet.
  3. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä pyöreiksi levyiksi (halkaisija noin 30 cm). Jaa levyt taikinapyörällä tai veitsellä 8 osaan.
  4. Annostele täytettä vajaa ruokalusikallinen jokaisen kolmion leveään päähän. Kierrä kolmiot sarviksi niin, että sarven häntä jää alle. Kohota hetki pellillä liinalla peitettynä.
  5. Laita uuni lämpenemään.
  6. Voitele sarvet munalla ja ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä.
  7. Paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Pohdittavaksi

Kuinka sarvet onnistuivat? 

Kerho 6.

 

 

Tässä tehtävässä opettelet mittojen käyttöä, mikä on leipurin tärkeimpiä taitoja ja valmistat herkullisia suklaaleivoksia. Tutustu erilaisiin astioihin, joita mittaamisessa käytetään, esimerkiksi mittakannuun ja mittasarjaan. Kokeile mittaamista esimerkiksi vedellä.

 

Tee näin

Suklaa-kinuskihurmurit

  • 4 munaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl maitoa
  • 200 g voita tai margariinia

Kuorrutus:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 5 dl suolapähkinöitä
  1. Laita uuni lämpiämään ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Mittaa jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä kaakaojauhe kulhoon ja sekoita hyvin. 
  3. Sulata rasva ja mittaa maito. Mittaa munat ja sokeri omaan kulhoonsa. Vaahdota seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja nesteitä. Kaada kuivat aineet siivilän läpi munavaahtoon.
  4. Levitä seos tasaiseksi levyksi uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
  5. Valmista kuorrute.
  6. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes se sakenee hiukan. Sekoita joukkoon rasva ja anna kastikkeen hiukan jäähtyä. Rouhi pähkinät ja ripottele ne jäähtyneen tortun pinnalle. Valuta kinuski päälle ja leikkaa paloiksi.

Pohdittavaksi

Osaatko mittojen oikeat lyhenteet? Miten lyhennetään:

  • desilitra, ruokalusikka, teelusikka, maustemitta, litra, kilo, paketti, tölkki, purkki, rasia, pussi